Portugália: portugál kultúra, zene, nyelv, utazás

Portugál nyelvvizsga portugálul; a Camões Intézet profilja

Posted on: 2008 október 21,

Nemrégiben volt egy portugálos emailváltásunk, amit ezúton közölnénk, az anonimitás megőrzésével, a felek beleegyezésének birtokában:
A kérdés:
Sziasztok,

a Camoes Intézetre keresve dobra ki a Google a Portugália blogotokat. Van pár kérdésem, amiben talán tudtok nekem segíteni, mint itthon portugál témában járatosak:

1. Mi a Camoes Intézet weboldala, illetve lehet-e ott portugál nyelvkurzusra járni? Milyen más portugállal kapcsolatos lehetőségeket biztosít az intézet?

2. Szakmai közép (business/közgáz) portugál nyelvvizsgához milyen tippeket tudtok nekem adni? Tanár? Tankönyv? Tanfolyam? Egyéb anyagok a felkészüléshez?

Köszönöm a segítségeteket!
A válasz:
Olá!

Köszi, hogy megkerestél minket, lássuk akkor sorjában!

1. A Camões Intézet magyarországi székhelyének a honlapja, vagyis Camões Intézet Budapest – kattints ide.
Sajnos csak múltbeli kurzusokról lehet olvasni, nem lehet tudni, hogy indul-e új, és a legutolsók inkább a kezdőkre koncentráltak. Az Intézet munkája abban áll, hogy egy lektort alkalmaznak, aki az egyetemen tart órákat, valamint a városban képviseli a portugál kultúrát (filmnapok, koncertek, színházi események). Továbbá van még egy-két ösztöndíjas, akik a tanszéken található könyvtárat működtetik, hetente két alkalommal, tipikusan kedden és csütörtökön délután, illetve szintén tanítanak (pl. Szegeden és Pécsett). A nyitvatartás külön postban található.
Ugyancsak az Intézetben lehet nemzetközileg elismert, egynyelvű vizsgát tenni, a legközelebbi vizsgaidőszak Novemberben lesz. Néhány minta-feladatsort le lehet tölteni erről az oldalról.

*szerk.: A szóbelin a brazilos kiejtést is elfogadják, fő a következetesség! Tehát csak ez miatt nem kell átállni, viszont a meghallgatandó szövegekben a portugáliai változattal fogsz találkozni.

2. Itt megint csak a könyvtárat tudom ajánlani. Mivel most a kurzus kérdéses, a könyvtárosok tudnak tanácsot adni, hogy milyen könyvekből lehet/érdemes a legjobban felkészülni a nyelvvizsgára. Mindketten tanítanak is, ismerik a követelményeket és van gyakorlatuk, fordulj hozzájuk bátran! A könyvtárban pedig mindjárt ki is tudsz kölcsönözni egy-két idevágó könyvet :-)

83 hozzászólás a "Portugál nyelvvizsga portugálul; a Camões Intézet profilja"

Boa noite!
Érdekes ez az írás, én pécsi vagyok, de nem tudtam, hogy Pécsett is tanítanak portugál nyelvet.Hacsak nem…
Két éve jártam egy magántanárhoz, de ő tanított angolt, németet, olasz, spanyolt, franciát, blablablabla….és portugált is; lehet, róla van szó.

Egyébként örülök az oldalnak, én csak most találtam rá, most próbálom visszatalálni a portugál énemhez:), jó az oldal, üdv.

Boa noite!
Szerintem nem róla van szó, hacsak nem Bense Móninak hívják. Ő az egyetemen tanít portugált, mint Camões ösztöndíjas – nem biztos, hogy szaknak hívják, de most már majd’ minden évfolyamon van néhány diák. Nézz be oda, úgy könnyebb lesz megerősíteni portugál énedet :-)
Ha Pécsett járunk a színjátszócsoportunkkal, akkor mindenképpen szólunk!
Ha pedig Te látnál valamit szívesen az oldalon, akkor Te szólj, örülünk a hosszászólásoknak.
fica bem
petic

Olá a todos,

a Camoes intézeten kívül, a Rigó utcában is lehet portugálból nyelvvizsgát tenni. Én egy évvel ezelőtt ott csináltam meg a középfokút, ami szerintem elég könnyű volt. Tavasszal szeretném a felsőfokút is megcsinálni, és ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy van-e valaki, aki szintén tervezi, hogy akkor jön? Bár addig még elég sok idő van, de én már most sokat tanulok. Ha lesz még valaki, aki jön, esetleg válthatnánk egy pár szót, hogy ki miből készül. Vagy, ha már valaki ezen túlvan, elláthatna egy-két okos tanáccsal, hogy miből érdemes tanulni. Köszi, hogy elolvastad:-)

Szia!
Ügyes vagy, hogy ilyen előre tanulsz, előre is sok sikert!
Hirtelen nem jut eszembe olyan, aki a Rigó utcában vizsgázott, de körbekérdezem az ismerősöket. Egy valakit tudok, aki a Camões középfokú vizsgáját most Novemberben teszi le, meglátjuk, hogy továbbmegy-e a következő szintre..
Továbbá nézz vissza a nyelvtanár keres-kínál rovatba, ha pedig mi tudunk valakiről, akivel tudnál gyakorolni, akkor szólunk!
Ha gondolod, írd meg a középfokús tapasztalataidat, és megoszthatjuk a nagyérdeművel :-)
fica bem, bom resto da semana
petic

oi.

régebben tanulgattam portugálul (autodidakta), de idő hiányában elmaradt. mostanában megint nekiálltam (imádom). azt szeretném kérdezni, hogy egyedül tanulok könyvből+kazettából, van-e esélyem nyelvizsgáig eljutni? tanárt nem tudok, itt nincs (sopron). néhány brazillal szoktam csetelni, ha ráérek, de az nagyon szleng.
a nyelvérzékem elég jó és egy kicsit a spanyol is megy.
remélem valaki tud nekem megnyugtató választ adni. :)))

obrigado.
adeuzinho.

Oi,

Megnyugtatlak: az egyik legfontosabb összetevő megvan benned, ez pedig a tanulni akarás! Szóval nem lesz gond. A nyelvérzéked, plusz a spanyol, menni fog!
A net is sokat segíthet, hallgass pl. portugál nyelvű rádiót, olvass netes újságokat..
Találtál már ilyeneket, vagy küldjek linkeket? ;-)
jó tanulást, adeuzinho
petic

olá.

köszönöm a gyors választ. amikor van időm, a neten nézek portugál és brazil tv-t, elsősorban sportot:). a brazil nem zavar össze, nyelvtanulásnál az első a fonetika pontos megtanulása, addig nem lépek tovább, amíg nem érzem jónak. a portugálban ezen már túl vagyok. az egyik könyvem eléggé részletesen tárgyalja az eltéréseket. most vizsgaidőszakban vagyok, ezért a nyelv egy kicsit háttérbe szorul, de egy-egy leckét így is tudok haladni.
ha valami tanácsra van szükségem itt érdeklődhetek?
muito obrigado.
adeus. :))

Olá pavões!
Alapos is vagy :-) A napi sajtó/hírportálok olvasása szerintem fontos a szókincsbővítés szempontjából, nagyon hasznos fordulatokat lehet ezekből ellesni.

És milyen könyvből tanulsz egyébként, hol lehet beszerezni?

A Camões intézeten keresztül félévente egyszer – legközelebb tavasszal – lehet könyveket rendelni Portugáliából, leginkább nyelvkönyveket, majd szólunk, ha aktuális lesz!
jó tanulást, até mais
petic

olá petic.

leggyakrabban a brazil o globo-t szoktam “olvasgatni”, annak is az esporte részét. :)

nem tudom, hogy a könyvek címét itt írhatom-e, de azért leírom. max kiszeditek, bár szerintem hasznos lehet, ha valaki most kezdi.
könyvek közül kettő a camões intézet támogatásával jelent meg:
-portugál nyelvkönyv (tny sorozat) – nagyon jó!
-como se diz em portugues? – ez is jó.

-portugál nyelvkönyv (tm sorozat) – nagyon hasznos, részletesen foglalkozik a brazil eltérésekkel. pl.: nao faz mal (br. nao foi nada). van hozzá kazetta is, amiben szintén van brazil anyag. – csak ajánlani tudom mindenkinek.

szótárak:
-portugál-magyar kéziszótár (oda-vissza), régi a szerkesztés, de az új szavakat (számítástechnika stb.) bárhonnét meg lehet tanulni.
-utiszótár. -sok új szó van benne.

kb. ennyi ami rendelkezésemre áll a tanuláshoz, meg természetesen az internet.

a könyvek az elmúlt 15 éven belül jelentek meg. úgy tudom, hogy amit másodiknak írtam, annak van új kiadása, azt biztos be lehet szerezni. a másik kettő (sajnos) csak szerencsével szerezhető be. nekem sikerült:)

adeuzinho. :)

Olá petic,

említetted, hogy a Camoes intézeten keresztül is lehet könyvet beszerezni, amit nagyon jónak találok:-) És hogyan működik? Van valami lista, amiből lehet válogatni? Köszi

Olá!

Egyben válaszolok mindkét bejegyzésre.. A könyvcímek maradnak, ez mindenkinek hasznos lehet! A Portugál nyelvkönyvet én is hajkurásztam egy darabig, mert nekem is tetszett, csak nekem nem volt (még) szerencsém. Tetszettek a kifejezések, és viszonylag sok szöveg is volt benne.

A könyvrendelés ebben a félévben már lezajlott, de a pontos időpontját nem tudom. A Lidel kiadó (www.lidel.pt) könyveiből lehet válogatni. Ebből egyet nagyon melegen tudok ajánlani: A Actualidade em Português.
Valamennyi kedvezménnyel értendők a Lidel árai, amire viszont lehet, hogy rájön a postaköltség – pontosabbat a legközelebbi akciókor, természetesen szólni fogok!
petic

Szia!

Köszi, jó akkor megnyugodtam, mert a Lidel kiadótól már megvan szinte az összes könyv, de épp az nincs, amit említettél. Gondolkodtam rajta, hogy megvegyem-e, de mivel nagyjából ua. a nyelvtan van benne, mint a többiben nem hiszem, hogy megveszem. Nekem ami a legjobban tetszett a Qual é a dúvida? volt. Csak ajánlani tudom mindenkinek!!! Ha van új a nap alatt, írjátok meg!!!

Olá de novo!
A Qual é a dúvida tényleg jó, nyelvvizsga előtt különösen hasznos. Az Actualidade-t azért szerettem annyira, mert kifejezéseket, szókapcsolatokat, “igekötős” igéket is tanít a nyelvtan mellett, és nem csak aktuális, hanem érdekes is. Na, ennyit a reklámról (egyelőre :), fica bem
petic

De az Actualidade-hoz nincs megoldókulcs, ugye?

Hát, valamiért úgy emlékszem, mintha lenne, pedig a leírás szerint tényleg nincs.. Ha megtalálom otthon a példányom (most nem emlékszem, hogy megvettem-e, vagy csak akartam), akkor leellenőrzöm, tá?

sziasztok!

tervezem hogy nyelvizsgázok, csak az a kérdésem hogy van esetleg külön nyelvvizsga brazil portugálra?
mennyire veszik szóbelin szigorúan a kiejtés úgyértem az hátrány ha ‘brazilos’?

Oi!
Külön brazil nyelvvizsgáról nem hallottam még… És hurrá, megtaláltam egy tavalyi emailemet, mert már más is kérdezte: az intézetből visszajeleztek, hogy a brazíliai portugál is teljesen elfogadható, csak következetes legyen, és persze szabályos, a vizsgaszituációnak megfelelő :-)
Viszont a meghallgatandó szöveg mindenképpen portugáliai portugál, gyúrni kell fülre, ha keveset hallottál még belőle!
Ha meglesznek az időpontok a következő turnusra, lesz róla itt is bejegyzés, addig is jó tanulást
até mais
petic

Portu: köszönöm!

ennek örülök, majd akkor hallgatok rádiót vagy ilyesmi.
mennyibe kerül a vizsga? (kerestem de nem találtam egyik oldalon sem)
és még egy utolsó kérdés a középfokhoz elég a como se diz.. könyv? vagy van még más is ami kellhet, mert elég nehéz portugál könyvet beszerezni

Olá!
A vizsga árait itt megtalálod: a lap alján találod a magyar viszonyokra szabott táblázatot, van némi kedvezmény :-)
Szerintem a Como se diz-en kívül még nem árt megnézni mást is. Beszerezni tényleg nehéz bármit is; ha Pesten vagy, nézz be az intézet könyvtárába, onnan lehet kölcsönözni. Az aktuális nyitvatartást kiderítem néhány napon belül, ok?
Szép napot
petic

köszi :)

oi.

a como se diz… könyvhöz a kiadó honlapján van hibajegyzék. ha valaki ebből a könyvből tanul nem árt megnézni, nehogy valamit rosszul tanuljon meg.

üdv. pavoes

Hali!
Külön bejegyzés készült a könyvtár nyitvatartásáról, az új félév elején természetesen frissítem!
até mais
petic

Olá a toda a gente!

Nem tudja valaki, hogy hol érdemes portugálból nyelvvizsgázni, hogy hol szemetek, és hol rendesek a szóbelin?
Obrigado por o leres e, responde, por favor!

Olá!
Csak a Camões intézet vizsgájáról van személyes tapasztalatom, ami kellemes volt :-) Félévente jellemzően 1-2 ember szokott jelentkezni, nem az a céljuk, hogy még őket is elriasszák.
Más helyekről sem hallottam negatívumokat, szóval feltételezhetjük, hogy máshol sem szemetek. Szerintem a Rigó utca rossz híre már a múlté..
Jó tanulást, és számolj be majd az élményidről
petic

Kösz a választ, majd márciusban akarok menni a Rigóra.

Szia Dínó,

én is ott csináltam és nagyon rendesek voltak a szóbelin, rengeteget viccelődtek, laza volt az egész. Kedvet is kaptam, hogy felsőfokra is menjek:-)

Szia!

És melyik intézményben csináltad?

A magnós feladatban normális tempóban beszélnek?

A Rigó utcában. Hát igen a magnós feladat húzós volt, csak 5 pontot kaptam a 15-ből. Tényleg kellett figyelni, pedig lehetőség van háromszor meghallgatni, de még így is. Ja, és a kiejtés európai portugál!!! De nekem az jobban is tetszik:-)))

Oi,

Valaki tudna engem informálni a Rigó utcai középfokú írásbeli nehézségéről?Melyik rész az amire érdemes többet gyúrni?Én most megyek márciusban megpróbálom a középfokot…remélem nem lesz gáz, mert a brazil portugál nem okoz gondot iagzán, de egy kicsit tartok az európaitól.
Obrigada pela resposta!

Olá Krisz!

Nem tudom, milyen nehéz az írásbeli, de én is márciusban megyek a Rigóra középfokúra. Sok szerencsét! Legalább nem egyedül leszek, hogyha te is a Rigó utcára mész. :)

Oi Dínó!

Igen, én is a Rigó utcaira megyek! :) Te miből készültél fel a vizsgára?Az a gáz, hogy baromi kevés könyv van amiből lehetne tanulni illetve nyelvtanozni!Te, hogy csináltad/csinálod?

Helló!

A kevés szóval portugálulból már régen, a Como se diz em portugues?ből, a fontosabb témákat pedig megnéztem az Eu amo as palavrasban és a Portugál nyelvkönyvben(Areias, Godinho, Lantos). A nyelvtan elég a Como se dizből, és csináld meg az 50-es teszteket a Grao a graoban, még a megoldásuk is megvan a könyv hátuljában. Lehet, hogy ez nem elég, de többet én sem tudok. Ha meg nem elég, akkor az nagy szívás lesz nekem.:)

oi

néhány portugál rádió azoknak akik szokni akarják a “lisszaboni portugál” nyelvet. rosszul mentettem, vmi zenés adó jön be. az antena 3 amin a legtöbbet beszélnek.

Kösz! Tök jó.
Én még a youtube-on szoktam videókat nézni.

Olá! Csak érdekelne mennyien megyünk márciusban szóbelizni portugálból (Rigó utca)? Illetve ki milyen szinten van. Én középfokra jelentkeztem, de egy kicsit félek a szóbelitől…
A másik kérdésem, hogy ki mit tud a Camões Intézet által szervezett nyelvvizsgáról, mert sehol nem találtam érdemleges információt, még a honlapon sem, lehet béna vagyok…

Oi Dínó!

Én szinte ugyanezekből a könyvekből készültem idáig mint amelyekből te is!Plusz a volt portugál tanáromtól rengeteg fénymásolatot is kaptam!A szóbelitől annyira nem rettegek,mert a párom brazil, így a kommunikációt folyton gyakorlom. :) Az írásbeli résztől jobban tartok, mivel én az európai portugált annyira nem tanultam sokkal inkább a brazilt!Remélem elfogadják!A portgál tanárom szerint el kéne fogadniuk!Na mindegy,majd meglátjuk márciusban!
Ate logo!

Boa noite a todos,
elég ciki/szomorú, hogy ilyen kevés portugál könyv hozzáférhető hazánkban :(
Én is abból készültem/készülök, amit leírtatok: Como se diz em portugues, Grao a Grao, meg a szeretem a szavakat, illetve még a portugál kapd elő is segített, illetve anno a Portugues XXI-ből tanultunk, amit persze Portugáliából rendeltünk a Camoes Intézeten keresztül. Nagyon jó könyv, ajánlom mindenkinek! Hanganyag is van hozzá (mivel kis magyar könyveinkhez nincs ilyen fajta segítség…) + Nagy nehezen beszereztem pár hónapja a Tanuljunk Nyelveket sorozat portugál könyvét, sajnos csak fénymásolatban, de még nem volt időm végigrágni magam rajta :(
Az írásbelitől nem félek, azzal nem lesz gond :) A szóbelitől viszont eléggé… egy ideje nem volt alkalmam senkivel sem kommunikálni e nyelven, eléggé elszoktam tőle :S + mint kiderült csak Bp-n lesz szóbeliztetés, így még utazgatnom is kell miatta…

Sziasztok!

http://www.laits.utexas.edu/orkelm/ppe/intro.html

Ez valamennyire jó lesz a szóbelire. Csak az a rossz, hogy brazil.

Obrigada :)
Nagyon jó, csak tényleg kár, hogy brazil… lisszaboni portugállal nem csinálnak hasonlókat, mi? De köszi a linket!

Sziasztok!

Ki mit tud a Camoes Intézet által szervezett nyelvvizsgáról? Írtam nekik e-mailt, de nem válaszolnak. Telefon nincs. Májusban szeretnék menni. A honlapon meg semmi értelmes infót nem találtam ezzel kapcsolatban :(
Pl: Meddig és hogyan lehet jelentkezni? Mennyibe kerül? Mikor lesz a nyelvvizsga napja? Van-e valamilyen segédanyag a felkészüléshez, vagy kb mire lehet számítani?

Remélem kapok választ :)

Szia!
Bocsi, hogy késéssel válaszolok, és köszi a kérdéseket, csodálkozom is, hogy eddig ezeket nem írtuk le ide.
A legegyszerűbb, ha csak belinkelem a nyelvvizsga oldalát, ott minden információ megtalálható: klikk
(ha mégsem működne itt a link, a blogbejegyzésben is megtalálható az 1-es pont végén, “erről az oldalról” címmel).
Ha belépsz, az Épocas és Propinas rész vonatkozik ide, Magyarországra ráadásul külön megállapított díjak érvényesek (kicsit olcsóbb). Hivatalosan már elkezdődött a jelentkezés, de erről hamarosan írni fognak a Centro-ból.
Én is írok oda, hogy az emailedet tegyék fel a levelezőlistára, és akkor első kézből értesülsz, ok?
Ha van még kérdésed, ne fogd vissza magad :-)
abraços
petic

Obrigada Petic :)
a vizsgaidőszakokat megtaláltam, meg próbateszteket is. Az nem világos számomra, hogy hogyan tudok jelentkezni, főleg, hogy az ország egy távoli szegletéből írok, most csak ezért utazzak fel Bp-re, vagy hogyan. Illetve határidőt sem találtam, hogy ezt meddig lehet megtenni… És a részvételi díjat euroban kérik? Meg kicsit informálódtam volna, hogy mire számítsak a szóbelin, vannak megszabott témák, képleírás, stb? De az intézet egyszerűen nem érhető utol. E-mailre azóta sem jött válasz :(

Úgy láttam, hogy írtak már a fórumba olyanok, akik a Camoes-nél vizsgáztak, kíváncsi lennék a tapasztalatokra, elvárásokra is :)

Olá!
A jelentkezés miatt szerintem nem kell felutaznod Bp-re, az intézetnek van mo-i bankszámlájára, bizonyára forintban is átutalható az összeg (én anno kp-ban, forintban fizettem).
A májusi vizsgára ápr. 17-ig lehet jelentkezni. Mivel a könyvtár, ahol ezt is intézik, csak hetente kétszer fél napot van nyitva, elképzelhető, hogy nem tudnak mindenre reagálni, de rákérdezek, hogy a jelentkezést hogy tudod megoldani személyes jelenlét nélkül, és visszajelzek.
Ha csak egy jelentkező van, akkor a vizsgáztatóval, ha többen vagytok, akkor párban kell beszélgetni a szóbelin. Képleírás nincs, a középfokún a mindennapi élet alapvető szituációiban kell eligazodni (hivatal, információkérés és -adás, reklamáció, véleménykifejtés, érvelés, orvos, oktatás, munka, leírás-jellemzés (külső és belső tulajdonságok, történések, esesmények)). Én úgy képzelem, és esetemben is ez volt, hogy az aktualitás és a te élethelyzeted befolyásolja, hogy merrefelé kanyarodik el a beszélgetés, azaz ha tanuló vagy, vélhetőleg nem egy munkahelyi szituáció lesz a téma.
Mivel minden modul egy napra esik, az egész vizsga eltart kora délutánig, ebédszünettel, így a fáradsággal is számolni kell – így aztán tényleg kijön a “valódi” nyelvtudás :-)
Túl sok nyelvizsgán nem voltam életemben, azt mondanám, hogy erre komolyan kell készülni, de félni nem érdemes!
Ezen az oldalon a vizsgák résznél bővebb leírás van minden részfeladatról, szintekre lebontva – de ha vannak még kérdéseid, akkor nyugodtan keress meg. :-)
bom fim-de-semana
petic

Szia Portugál!

Nekem is lenne egy-két kérdésem a Camoes vizsgával kapcsolatban: Középfokra megyek most májusban (esetleg vki jön még?) és azt kérdezném, hogy az irásbelin minden alkalommal van ez a mondat átalakítós dolog? Hogy lehet erre készülni? Illetve a nyelvtant menynire kérik számon(írásban és szóban is)? Egyenlőre nicns más kérdésem, köszi előre is, ha tudsz ezekre válaszolni….

Marci

hello mindenkinek!

valaki nem tudna nekem elküldeni portugál kidolgozott nyelvizsgatételeket (középfokra)

email : edvard_feher@freemail.hu

u.i majd meghálálom ,)

Ola!!

Szeretnék középfokon nyelvvizsgázni portugálból, csak van néhány dolog amiben nem vagyok biztos. Nekem ez a nyelvvizsga az érettségihez megszerezhető plussz pontokhoz is kéne, csak hallottam olyan pletykákat, hogy a Camoes nyelvvizsgát nem lehet beszámoltatni. Ezt én elég furcsának tartom, remélem nem igy van. Van még ezen kívül akreditál egynyelvű nyelvvizsga magyarországon portugálból?

Köszönöm előre is a segítségeteket:)
beijos

Olá,

Valaki esetleg tudja, hogy Suficiente eredmennyel letett DIPLE nyelvvizsgat lehet-e allamilag akkreditalt kozepfokura honositani? Nekem a diplomamhoz kellene.

Koszi a segitseget,

Viki

Sziasztok, májusban szeretném a DAPLE vizsgát megcsinálni a Camoes Intézetnél, de nem találom sehol a letölthető példafeladatsort.Valaki meg tudná mondani, hol találom meg vagy esetleg elküldené? Vagy a letölthető példán kívül lehet esetleg magától az Intézettől rendelni??? Mint például a Goethe Intézetnél. Köszi szépen, remélem tudtok segíteni!!!!

Sziasztok!

Munkalehetőséget ajánlunk felsőfokú portugál nyelvtudással rendelkezők számára.
Angol nyelv középfokú ismerete is szükséges – ezen a nyelven folyik az oktatás, illetve a belső kommunikációs nyelv is ez.
Műszaki terület iránti nyitottság szükséges!
Hosszú távú munka, rugalmas beosztás – 0-24-órás ügyelet keretében megegyezés szerinti beosztás.

Munkavégzés helye:Budapest

Érdeklődni: Lányi Katalin: +36 70 935 44 23

Jelentkezni: tiszadiak@tiszacipogyar.hu

szia quasiluso!
Innen letölthetők camoes intézetes nyelvvizsgák.
http://www.fl.ul.pt/unidades/centros/caple/principal.htm

Szia dínó, köszi szépen! Ja, időközben rátalátam én is, nemrég töltötték fel.

Van még esetleg valaki, aki szintén DAPLE vizsgára készül? A nyelvtani tudást ellenőrző feladatra ti hogyan készültök? Megmutattam egy-két portugál ismerősömnek és nekik sem ment könnyen. Azért remélem nektek van pár jó ötletetek:)

Sziasztok!

Novemberre tervezem a DIPLE nyelvvizsgát. Engem is az érdekelne, vajon lehet-e akkreditáltani, mivel nekem is szükségem van rá a diplomámhoz, de megdöbbenve láttam, hogy 2010. januártól a Rigó utcában már nem lehet portugálból vizsgázni!!! Bezzeg eszperantóból meg lováriból igen… :/

Ha valaki tudja a választ vagy bennfentes ezekben az ügyekben, remélem segítségünkre siet ;)

Ja, a másik kérdésem: visszaolvasva láttam, hogy évente van lehetőség könyveket rendelni az intézeten keresztül. Mikor lesz legközelebb ilyen és hogyan tudnék rendelést leadni? Nagyon fontos!

Előre is köszi a válaszokat!

Szia Skwerl,

http://www.clpic-budapeste.com/

a rendelésről itt olvashatsz. Milyen könyvet szeretnél? Talán tudok segíteni választani. Nekem már jópár könyvük megvan.

Sziasztok!

Portugálból szeretnék középfokú nyelvvizsgát tenni. Kérdésem az, hogy mivel 2010. jan. 1-től a Rigó-féle nyelvvizsga portugálból megszűnt (micsoda ország!!!), a Camoes nyelvvizsga valamilyen formában elismertethető-e a magyar állammal. A doktorimhoz kéne.

Tisztelettel: Nagy Aliz

Szia Alíz!

Szerintem, ha írsz nekik emailt, biztos szívesen válaszolnak, nekem kb 3-4 nap alatt írtak vissza.
(clpic.budapest@gmail.com)

Vagy, most van április 15-ig a vizsgajelentkezés, a Múzeum krt 4/C, I.em, Camoes Intézeti könyvtárban, minden hétfőn 14-16, kedd 12-14 és péntek 8.30-12.30-ig. Ott biztos meg tudják mondani.

Egyébként egyelőre úgy tuodom, csak a Corvinuson csinált kétnyelvű, gazdasági portugál nyelvvizsga van akkredtitálva.

Sziasztok,

Éppen csak olvasgattam az oldalt, mert a felsőfokú nyelvvizsgán gondolkodok, és megláttam a kérdésedet Alíz.
Saját példámból tudom, hogy nincsen akkreditálva (tavaly még nem volt), de a honosítási költség 10 000 ft és max 4 hét alatt elintézhető. Én Lisszabonban csináltam meg a középfokot, és itthon kellett ezt elintéznem, hogy a felvételinél beszámítathassam pontként. Ha érdekelne bővebben hogy megy szívesen elmondom.

Szia Debóra,

örülök, hogy akad egy ember, aki felsőfokon szeretné mívelni ezt a szép nyelvet:) Én is nagyon gondolkodom, hogy megcsinálom a CI-ba a DAPLE vizsgát. Te miből készülsz? Van valami jó kis könyv, amit tudnál ajánlani vagy webes oldal, amit jónak tartasz? Én folyton keresgélek a neten könyvek után, de kimondottan erre a vizsgára nem írtak semmit, legalábbis én nem találtam.

Kedves Debóra!

Megtennéd, hogy megírod nekem, hogyan tudnék honosítani. Nekem is u.a a nyelvvizsgám van mint neked. Köszönet.
A

Sziasztok!

De rég jártam itt :)
Köszi a választ quasiluso! Sajnos nálam nem jön be az Intézet honlapja. Megszűnt azóta? :(((

Miből érdemes felkészülni a középfokra? Illetve igazából azt sem tudom mit várnak az Intézetben egy középfokú nyelvvizsgázótól, milyen típusú feladatokra számítsak, stb. Akinek van már tapasztalata, ne habozzon leírni ;)
Előre is köszi!

Szóval valami középfokú nyelvvizsgára felkészítő kiadványt keresnék, ha tudtok ebben segíteni… :)

Hú, de kihalt a fórum :(
Novemberben senki sem jön nyelvvizsgázni?

Sziasztok!
Örülök, h rátaláltam erre a fórumra. Én is gondolkozom h lenyelvvizsgázzam, de szerintem a közgáz szaknyelvűt teszem le. Van olyan köztetek aki letette már középfokon a Corvinus féle gazdasági szaknyelvű vizsgát? Lenne pár kérdésem.
obrigada

Kedves “intercambista”!

Engem is érdekelt a szakmai nyelvvizsga, beszéltem is a corvinusos tanárral, de finoman “jelezte” hogy csak azt engedi át a vizsgán aki nála tanul… Mivel én debreceni vagyok, mondtam hogy ez max akkor kivitelezhető, ha a késő délután vannak az órák. Nagy boldogan mondta hogy természetesen megoldható, amint megvan az órarendem hívjam fel.
Fel is hívtam, az órákat pedig kedd-csütörtök délelőtt 10-re tette…szóval ennyit erről…
Azt még mondta hogy már évek óta senki sem ment gazdaságira portugálból.

Szilvi

Valóban kihalt ez a fórum. 2010 októbere óta semmi. Érdekelne ez a portugál nyelvvizsga. Valakinek lennének tételcímek, esetleg kidolgozva és nyelvizsga feladatsorok?
A középfokúval szerintem nem lenne gondom. megcéloznám a felsőfokút.
Köszi

Um dos melhores meios de aprendizagem de qualquer idioma atualmente é através da internet. Sugiro àqueles que se interessam em aprender o idioma português que insiram no seu site de pesquisa a seguinte frase : ‘Português para estrangeiros online’ . Surgirão milhares de resultados. Existem centenas de cursos online de vários idiomas. Boa sorte . Ass. Um brasileiro.

Szia martonosievi!

Engem is érdekelne a nyelvvizsga! Sikerült valami közelebbit megtudnod? Van élő ember, aki mostanában vizsgázott?? Ha igen, kérem, jelezzen!

Obrigada
Seteluas

quasiluso, kriszcsina, dino, bailo..
Sikerult vegul a nyelvvizsgatok?? :o)
Elegsegesnek bizonyult a Como Se Diz Em Portugués / Grao a Grao / nyelvkonyv + internetes gyakorlas?
Tovabbi szep napot!

[hozzaszolas tartalma utolag torolve a hozzaszolast iro keresere]

Akkor marad az onallo tanulas ^^
Ha nincs lehetoseg pesten, pecsett/szegeden tanfolyamra jarni (ha mas nem, az egyetemen van oktatas), akkor esetleg probald meg ezt a lehetoseget.
Kesobb talan valaszolnak meg a sracok – remelem atmentek a vizsgan :)
http://goo.gl/Wy4cg
Szep napot!

Sziasztok! Én évekkel ezelőtt egyedül kezdtem tanulni a portugált, de a nagy lendület valahogy mindig alább hagyott, így szinte mindig újra kellett tanulnom azt is, amit már korábban elsajátítottam. Persze tanár közel-távol sem volt itt Kecskeméten, így amikor megláttam egy helybéli portugál szakon végzett tanár hirdetését, nagyon megörültem. Kb 10 órát vehettem tőle, amit nagyon élveztem, de valahogy hiányzott, hogy egy igazi portugállal is tesztelhessem a tudásom. A leckék elmaradtak, majd egy év múlva 2011 szeptemberben fogtam magam és elutaztam 5 napra Lisszabonba egyedül. Csodálatos 5 nap volt! Fantasztikus érzés volt igazából látni azokat a helyeket, melyeket csak az interneten, a tankönyvekben láttam, amikről korábban csak ábrándoztam, hogy majd megnézem. A nyelvtudásom cserben hagyott, persze erre fel voltam készülve. De az érzés, mikor először mondhattam egy portugálnak Lisszabonban, hogy “obrigado”, mámorító volt . Az ötödik nap végén a szállodában és a helyi étteremben már tudtam kerek mondatokat mondani, de többnyire azokat, melyeket kint hallottam. Sokkal könnyebben tudtam megtanulni azokat a kifejezéseket és szavakat, melyeket éles környezetben kellett használnom. Azt hiszem, hogy örökre szerelmes lettem a Portugál nyelvbe, része lett az életemnek. Mikor haza jöttem, ismét nekifutottam a neten, hogy nyelvtanárt találjak és találtam is! Igazi portugált, aki az internetes nyelvoktatásra szakosodott, nagy tapasztalata van. Novemberben 5 órát tartott, a december kimaradt a munkám miatt és majd most fogom folytatni. Skypon tartja a leckéket és szinte csak portugálul beszélünk – vagyis próbálunk :-). Angolul is elmondja természetesen, ha szükséges, főleg a nyelvtant. Nagyon ütős, de egyben szórakoztató is. Így már tudom használni a korábban beszerzett nyelkönyveimet, melyből van jó néhány, olyanok is, melyeket kintről hoztam CD-vel. Számomra nem fontos a nyelvvizsga, egyszerűen élvezem ezt a csodálatos nyelvet, és arra bíztatlak benneteket, hogy tanuljátok és legyetek sokkal kitartóbbak, mint én vagyok. Ha bárki úgy érzi, hogy tudok segíteni a tanulásban valamilyen módon, írjatok bátran, az email címem: tibor.bezsenyi@gmail.com
És elnézést a hosszú szöveg miatt, de egyszerűen le kellett írnom… :-)
Adeus

Tibor, koszonom, hogy megosztottad velunk az elmenyeidet, tanulsagos volt! Orulok, hogy jartal mar Portugaliaban..azert szerencse, hogy nekunk nem kell Braziliaig utaznunk egy kis elmenyert.. :)
En is internetes nyelvtanarban gondolkodnek!
Kellemes hetveget kivanok egy.. klasszikussal, bar nem egeszen portugal!
Minden jot,
A~

Adam, az alábbi linken találtam tanárokat, akik közül te is választhatsz:
http://www.verbalplanet.com/publicmarketplace.asp
Nem túl olcsó, viszont egy anyanyelvi óra szerintem felér több magyar tanártól vett leckénél, akár kiegészítésként is használhatod. Elárulom, hogy én Saul Marques mellett döntöttem, teljesen az igényeimnek megfelelően tartotta eddig az órákat. Persze nem árt, ha beszélsz angolul :-). Velem viszonylag lassabban halad, mert az elején letisztáztuk, hogy nem a munkámhoz, vagy tanulmányaimhoz kell, ezért viszonylag kevesebbet nyelvtanozunk, inkább szókincs és ami nekem nagyon fontos, a helyes kiejtésre gyúrunk. Mindig sok házit kapok, de annyit veszünk át, amennyit meg is tudok csinálni. Sokat nevettünk a két nyelv közötti különbségeken, gondoltam jó ha tudja, mi okoz nekünk nehézséget pl hogy nincsenek nemek, de hát még ugye folytathatnánk…
Kellemes hétvégét kívánok egy dallal, ami portugálul van és a portugál focistákat és szurkolóikat lelkesíti:

Üdv, Tibor

Sziasztok! Találtam régi, 2006-os CAPLE mintafeladatsorokat, a DIPLE, DAPLE és DUPLE szintekhez. Nem sok, de a nyelvvizsga honlapján már tényleg nincsenek ezek feltéve. Azért remélem, így is hasznos!
Hétfőn megkérdezem, hogy az itteni központ tud-e kérésre küldeni.

Tibor, köszönjük, hogy megosztottad a történetedet, élvezetes volt olvasni! :) Sokan kövessék a példádat!

És a link a letöltésekhez (ha nem működne, szóljatok):
http://www.mediafire.com/?tx9qwqd2kdcdo
Até logo
petic

[hozzaszolas tartalma utolag torolve a hozzaszolast iro keresere]

Szia Tamás, Sziasztok!
Jártam ma a Camoes Intézetben, és elhoztam, ami nekik megvan. :) Ez egyrészt jó hír, másrészt nem annyira, mert nem túl sok… A végcél az lenne, hogy ezeket az Intézet is feltöltené a honlapjukra, de addig is ezen a linken megtaláltok minden jelenleg elérhető mintafeladatsort:
http://www.mediafire.com/?tx9qwqd2kdcdo
Ezek a mintafeladatok a CAPLE oldaláról származnak, amikor még működött a “Modelos” aloldal (kb egy éve, vagy még annyi se). Nem tudni, hogy miért tűnt el minden, illetve hogy terveznek-e feltölteni bármit is a közeljövőben. Erre is rákérdezek, hátha sikerül kideríteni valamit.
Egy gyors internetes kereséssel is csak annyira jutottam, hogy a többi intézet a CAPLE oldalára irányít mindenkit, egy időre be kell érnünk ennyivel :(
Jó gyakorlást mindenkinek!
boa noite
petic

obrigadinho P (:

Sziasztok!

Nekem végül sikerült a nyelvvizsgám még a Rigó utcán. Az írásbeli elsőnek, a szóbeli csak másodjára. De mondjuk nem tudtam, milyen szinten kell tudni, mert még más nyelvből sem voltam azelőtt nyelvvizsgázni, és mivel magamtól tanultam a portugált, életemben az volt a második alkalom, amikor portugálul beszéltem. Most az ELTE portugál minorjára járok, a Camoes Intézet lektora tanít, aki vizsgáztatni szokott. Nagyon érthetően és lassan beszél, és nagyon kedves és aranyos nő. De azt mondta, hogy a jövő tanévtől, szóval csak szeptembertől már lehet, hogy ő nem lesz itt. Gondolom, még a tavaszit akkor ő fogja csinálni. Azt nem tudom, hogy a vizsgán mit várnak el, de egyszer véletlenül benyitottam egy szóbelira, és azt láttam, hogy diktafonra vette a beszélgetést. :) Ha gondoljátok, én vállalok portugál órákat olcsón. Persze csak akkor, ha az én portugál tudásom magasabb szinten van, mint a tiétek. Így középfokig tanítok, mert én már kb felső fokon vagyok.

[hozzaszolas tartalma utolag torolve a hozzaszolast iro keresere]

Sziasztok,

Adam kérdésére válaszolnék. Igen, sikerült a nyelvvizsga méghozzá a DUPLE :) Könyvek, amik nagyon jók szerintem, közép – és felsőfokra, az Intézeten keresztül rendelhetők pl. Gramática Activa 1-2, ezeknek a könyveknek nagyon jó a felépítése, bal oldalon a nyelvtant taglalják, érthető, egyszerű módon példákkal, a jobb oldalon pedig végig feladatok vannak. Másik két könyv, ami nekem nagyon tetszett és sok hasznos dolog van bennük az a Qual é a dúvida?, ez tényleg sok kételyt eloszlat az emberben, rengeteg feladat van benne B2-től C2-es szintig ill. a Gramática aplicada asszem B2-től C1-es szintig, hasonlóképpen van felépítve mint a Gramática activa, bár nem olyan részletes, de nagyon jó gyakorlókönyv!!! Hasznos lehet még az Actualidade em portugues is, bár ezt inkább felsőfokra ajánlanám. Ezenkívül ajánlatos olvasni a portugál újságok internetes oldalait (dn.pt. visao.pt), jópár szövegértési feladatot onnan vettek :)

Remélem hasznosnak találjátok az imént leírtakat, ha bármi kérdésetek lenne, írjatok nyugodtan :)

Ohm, most csak gyorsan, de koszonjuk :)
Kellemes hetveget!

[hozzaszolas tartalma utolag torolve a hozzaszolast iro keresere]

Sziasztok! Már körülbelül két éve tanulok portugálul, egyedül, internettel. Elég jól megy (a kiejtést leszámítva :P). Gimis vagyok, fogalmam sincs hova tovább ezután, pedig mostmár ideje lenne eldönteni. Gondolkodtam azon, hogy talán a portugállal kéne valamit kezdeni. Mit gondoltok, butaság lenne? Olyan ritka…alig találni embert itt Magyarországon, aki beszéli (mondjuk ez az egyik ok amiért szeretem)… Mit tegyek? Egyébként a nyelvvizsgán is gondolkodom, persze az nem mostanság lesz. Aki már nyelvvizsgázott tudna valamit mondani róla? Nagyon köszönöm előre is! :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

2008. október
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d blogger ezt szereti: